5 интересни факта за счетоводството

интересни факти за счетоводството lead consult

Колко от тях са Ви известни?

1. Лука Пачиоли – бащата на счетоводството
 

Италианският математик Лука Пачиоли се приема за „бащата“ на счетоводството. На 10 ноемрви (днес – Международен ден на счетоводителите) 1494 г. той публикува Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita – първата книга с включени сметки за активи, пасиви, капитал, доходи и разходи.

Сметките са подобни на тези, които използваме днес в счетоводните баланси.

2. Първите счеоводители в историята произхождат от Древна Месопотамия
 

Счетоводната дейност има хилядолетна история, която може да се проследи още до Древна Месопотамия.

Първите счетоводители в света са работили за Църквата, като са проследявали данъците, плащани за овце и селскостопанска продукция в храмовете.

Относно този процес много историци смятат, че именно тогава е изобретена практиката на писане, за да се следят приходите. Преди това за воденето на архиви често са използвани символични системи за документиране на обмена на стоки и услуги.

3. Много счетоводни термини имат латински корени
 

Счетоводството може да се нарече „езикът на бизнеса„, но знаехте ли, че много известни счетоводни термини произлизат от латински?

Думата „дебит“ означава „той дължи“, а „кредит“ означава „той вярва“. Думата „счетоводител“ произтича от латинския „computare“, което означава „брой“.

4. Институтът на експерт счетоводителите в Шотландия (ICAS) е най-старата професионална счетоводна организация в света
 

Основана през 1854 г. от обществото на счетоводителите в Единбург. Робърт Гордън Симпсън е избран за първия президент на ICAS през 1951 г.

5. В много филми, печелили Оскар, един от главните герои е счетоводител
 

Бен Кингсли в „Списъкът на Шиндлер„, Чарлс Мартин Смит в „Недосегаемите„, Джийн Уайлдър в „Продуцентите„, Джак Лемън в „Апартаментът“ – всички те са изпълнявали роля на счетоводител в изброените филми, носители на Оскар.

Други роли на известни счетоводители в киното включват Тим Робинс в „Изкулението Шоушенк“ и смешния Луис Тули в „Ловци на духове

Екипът на Lead Consult разполага с юристи, с необходимите познания и опит в материята. Разгледайте пълен списък с, предлаганите от нас, услуги тук.⇽


За консултации, можете да се свържете с нас на:

☎ Телефон: + 3598 888 33 600
✉ Имейл: office@leadconsult-bg.com

Scroll to Top