Фишинг: за какво трябва да внимаваме

фишинг хакер компютри lead consult

Онлайн комуникацията, както и различните средства за свързване в Интернет са повече от необходими. Трудно е да комуникираш и работиш без да се налага да се води онлайн кореспонденция. За съжаление, повишеното просъствие в мрежата означава, че можете да станете жертва на финансова измама именно там. Затова, днес Ви подсказваме кои сигнали могат да различат фишинг атаката сред множеството имейли или съобщения, които получавате всеки ден.

Какво представлява фишингът?

Фишингът е метод за измама, чрез който неволно предоставяте лична информация (достъп до банкови сметки, различни акаунти, лични данни, профили в социални мрежи и др.) на неоторизиран източник, която впоследствие бива използвана срещу Вас.

Последиците могат да бъдат различни, но обикновено водят до финансови неприятности – източени банкови сметки, открадната самоличност и пр.

Но какво отличава едино обикновено съобщение или имейл от такъв, съдържащ фишинг?

Нека разгледаме:

Име и източник на изпращача.

 Внимателно проверявайте кой изпраща имейла или съобщението! В повечето случаи фишинг имейлите имитират добре познати и доказани брандове, на които имаш доверие. Те могат да съдържат точните цветове, имена, лога, които са взети от истински сайтове. Възможно е да съдържат и информация, която се отнася конкретно за Вас. Важно е винаги да проверявате източника.

Във фишинг писмата често има несъответствие между домейна на подателя и домейна в линка на уеб страницата от съобщението. Това е един от най-сигурните методи, които ще ти покажат доколко да се доверите на информацията, която ти е изпратена.

Правописни грешки и странна граматика.

Една официална  институция никога не би допуснала да комуникира с клиентите си с правописни грешки.

За сметка на това, фишинг имейлите не се разбират особено с граматиката и правописа. Най-често това се дължи на автоматичния превод от Google и е сигурен знак, че имейла, който четете, не е насочен конкретно към Вас, а най-вероятно е попаднал в пощата и на стотици други хора. Ако текстът Ви се струва странен, а тонът повече от объркващ – доверете се на интуицията си и просто го изтрийте.

Заплахи и чувство за неотложност.

Почти всеки фишинг мейл има тази отличителна черта – създава чувство за спешност и неотложност. Това може да Ви стане ясно още от полето “относно”. Често в него се съдържат изрази като “блокиран акаунт”, “незабавно плащане”, “подозрителна дейност” и други.

Колкото по-емоционално е написано едно такова съобщение и към колкото по-спешно действие подтиква, толкова е по-голяма вероятността то да успее да заблуди жертвите си. Хората имат способността да не обмислят дълго решенията си, ако са поставени под напрежение, затова е важно винаги спокойно да обмисляте действията си.

Прекалено добри оферти.

Противоположно на изброеното в предишната точка, често фишинг имейлите съдържат оферти, които просто са твърде добри, за да бъдат истина. Това е и ключовият елемент – разумно погледнато, те просто няма как да бъдат реални. Не забравяйте старата максима “Ако нещо звучи прекалено хубаво, за да е истина, най-вероятно не е”!

Например, мнозина твърдят, че печелите iPhone, лотария или някаква друга голяма награда. Тук отново важи и елемента на спешността -”кликни този линк в следващите 5 минути, за да прибереш наградата си!” Просто не се доверявайте и не щракайте върху подобни имейли.

Подозрителни линкове и прикачени файлове.

Ако имате и най-малкото съмнение, че даден имейл е фишинг, не кликвайте на никакви линкове или прикачени файлове.

Ако поставите курсора на мишката над линка, без да кликвате, ще можете да разберете дали адресът съответства на подателя. Безкрайните низове от числа и букви са очевиден червен флаг и трябва да ги избягвате на всяка цена. Като жокер, имайте предвид, че повечето сигурни сайтове съдържат Secure Socket Layer (SSL) и започват с “https”.

Изискване за споделяне на лична информация.

Важно е да се запознаете с това кои институции биха изисквали Ваша лична информация. В повечето случаи банковите институции, различните стрийминг платформи, Google и големите онлайн корпорации никога няма да се свържат с Вас по имейл, чрез SMS, Viber, или Facebook Messenger, за да изискат Ваши лични данни. Това трябва да те кара внимателно да четеш всичко, когато получиш, като съобщение именно от такава компания.

Да обобщим: не се доверявайте лесно, проверявайте източниците, не давайте личната си информация и не кликайте подозрителни линкове и прикачени файлове. И най-важното – следвайте интуицията си! Ако следвате тези няколко стъпки, пребиваването Ви в онлайн пространството би било много по-безопасно и плодотворно. А ние от Lead Consult Ви желаем приятно сърфиране!

Екипът на Lead Consult разполага с юристи, с необходимите познания и опит в материята. Разгледайте пълен списък с, предлаганите от нас, услуги тук.⇽


За консултации, можете да се свържете с нас на:

☎ Телефон: + 3598 888 33 600
✉ Имейл: office@leadconsult-bg.com

Scroll to Top