Отваряне на агенция за недвижими имоти

агенция за недвижими имоти lead consult

Отваряне на агенция за недвижими имоти – процедурата е свързана с предлагането на услуги за покупко-продажба, отдаване под наем на недвижими имоти.

Основни клиенти – частни лица или юридически лица. Имайте в предвид, че този план визира малка агенция.

 Ориентировачни данни:

 • Месечен доход – 15 000 лева.
 • Нетна печалба – 5 000 лева.
 • Първоначални разходи – 8 000 лева.
 • Период на възвръщаемост – 2 месеца.

Проучване на пазара:

Всеки може да печели чрез отваряне на агенция за недвижими имоти. Инвестициите в недвижимите имоти са един от най-сигурните видове инвестиции. Освен това, не се обезценяват с времето. И търсенето в този сектор винаги е високо.

Въпреки кризата, индустрията на недвижимите имоти се саморазвива. Според анализаторите, този пазар като цяло не изпитва чувствителни загуби, а ако някой е претърпял загуби от кризата, те само минимални.

Голяма част от агенциите за недвижими имоти продължава да работи в нормален режим и получава същите печалби.

Още повече че, днес има огромен пазар на първични жилища.

Голяма част от инвестициите отиват точно в този сектор.

 Това е показател за успех, рентабилност и перспективи на тази ниша. Разбира се, за да се реализира печалба, трябва наистина да умеете да продавате.

 Често тези умения се свързват с вродени качества, а всъщност различни обучения и семинари могат да помогнат да се развият.

 Запомнете, че определящ фактор в този сектор е способността да предлагате и продавате. Трябва да можете да направите така, че хората да искат да купуват или продават недвижими имоти именно при вас.

Друг важен фактор е наличието на широка клиентска база. Необходимо е, тя да бъде активна, и непрекъснато да се актуализира.

Можем обособим две групи:

 • Големи агенции за недвижими имоти: Те заемат голямата част от пазара.

Те получават големи и много печеливши поръчки. Борбата с тях ще е чрез конкурентни цени и качество на предлаганите услуги, бързо изпълнение на поставените задачите.

 • Средни агенции: Тяхното въздействие върху настроението на пазара е незначително, дори може да се каже, че изобщо не въздействат.

Те нямат масова популярност. В техния случай, по-ефективен е методът “от уста на уста”.  Масовата реклама, също може да е от полза за вашият бизнес в борбата с подобна конкуренция. Това е също една възможност за привличане на нови клиенти от различен ценови сегмент.

 Важно е да определяте, за кой ще работите. В началния етап най-лесно е да се работи с физически лица, със средни доходи.

 Привличането на юридически лица не е лесно.

Така че, обобщавайки, можем да предвидим, че потенциалният купувач е на възраст между 30-55 години. Когато сте сигурни в уменията на своите служители, можете да започнете да работите с организации, фирми и т.н. Те, разбира се, могат да носят печалби в пъти по-големи от една сделка.

 SWOT-анализ

Преди да започнете да се занимавате с отваряне на агенция за недвижими имоти, трябва да направите SWOT-анализ (анализ на вътрешните и външните фактори), който ще окаже влияние на работата на предприятието.

Външни фактори. Към тях се отнасят следните категории:

1.Възможности:

 Увеличението на покупателната способност в страната. Огромно количество на потребители. Висок брой предложени ресурси. Свободен достъп до пазара. Ниско ниво на първоначалните разходи. Висока доходност на сделки.

2. Опасности:

Високо ниво на конкуренция.  Спад на цените на пазара на недвижими имоти. Неблагоприятна ситуация в страната. Строго законодателство. Слабо развитие на законодателството в тази област. Прихващане на голяма част на пазара от конкурентите. Липсата на каквито и да било възможности за развитие на самия сектор (има се предвид, че нови услуги едва ли ще се появят или няма да са много).

Вътрешни фактори. Те са разделени на две групи:

 • Силни страни

Набиране на висококвалифициран персонал. Предоставяне на качествени услуги на достъпна цена в кратки срокове. Предоставяне на услуги с юридическа грамотност (наличие на адвокат в компанията). Работа в екип, общ интерес от успеха на бизнеса. Наличие на ясна ценова политика и маркетингова стратегия.

 • Слаби страни

 Липса на опит. Неизвестност на компания. Липса на собствени клиентски бази. Липса на необходими умения в маркетингова среда.

Необходимо е да преборите съществуващите недостатъци, като ги превръщате в предимства, с цел да избегнете или да минимизирате потенциални загуби.

Оценяване на възможностите:

Основно: е да се организира работата правилно, да сте гъвкави към външните условия и тяхната промяна.

 Агенция за недвижими имоти ще работи по такъв график:

Понеделник: 10:00 – 21:00 Вторник: 10:00 – 21:00 Сряда: 10:00 – 21:00 Четвъртък: 10:00 – 21:00 Петък: 10:00 – 21:00 Събота: 9:00 – 18:00 Неделя: Почивен ден

Общо: 63 часа на седмица, на месец – 274 часа

В агенцията трябва да работят само юрист, агенти и хигиенист/ка.

 В бъдеще може да се мисли за наемане на допълнителен персонал.

Можете да създадете отделни длъжности с тясна специализация. След създаването на собственият си имидж и клиентската база, се струва да помислите за сключване на споразумения с корпоративни клиенти – големи строителни фирми, например.

 Организационни и правни аспект:

1. Необходимо е откриване на фирма. Това може да е ЕТ или ЕООД. Дейност – агенция за недвижими имоти

2. Фирмена разплащателна сметка

3. Печат. Агенциите за недвижими имоти в България плащат патентен данък.

 За градове като София, Пловдив и Варна патента е близо 3500 лв., за по-малки градове – 1500 лв. Ако сте регистриран по ДДС – не се заплаща.

Маркетинг план

Ценова стратегия: В началото нивото на цените на услугите трябва е средно за пазара. Да увеличавате цената просто не си струва. А с понижаване е малко вероятно да успеете.

Избиране на помещение: Офисът на агенция за недвижими имоти не е задължително се намира в центъра на града. Работата е предимно свързана с огледи на предложени обекти. В офисът се подписват документи, обсъждат се планове за по-нататъшно сътрудничество.

Реклама: Един от големите розходи ще бъде рекламата. Запомнете, че не можете да спестите тези разходи.

Задължително и постоянно рекламирайте агенцията си, за да се чува за нея. Няма нужда да се използват веднага всички налични пособи за популяризиране. Първо, не всички от тях са ефективни. Второ, това може не само да намали рентабилността Ви, но и да Ви остави без печалби. Избирайте начините за реклама разумно. Най-ефективни са:

Вестници за безплатни обяви По името е ясно, че цената на такава реклама е нулева.

Този тип реклама може да ви донесе добри резултати, освен това, вие не плащате за това.

 Реклама в специализирани издания:

 Това, например, може да е списание или вестник за недвижими имоти.

Публикуване на информация в местните онлайн директории:

Много хора търсят агенции за недвижими имоти чрез подобни директории. Там обикновено публикуват информация, данни за контакт.

 Собствен сайт:

Клиентите веднага могат да се запознаят с ценовата листа, спектъра от услуги, агенти и много други. Важно е сайтът да е пълен с информация, да е направен така, че да привлича хора, да е ясен и качествен.

Може да се разработи система за обратна връзка, онлайн консултации.

 Реклама в Интернет:

 Този вид реклама ще е особено актуален, ако имате собствен уеб сайт. Веднага ще последват посещения и отзиви.

Изчисляване на прогнозираните приходи при отваряне на агенция за недвижими имоти.

 • Вид услуга
 •  Комисиона
 • Количество сделки на месец
 •  Средна сума на сделката
 •  Общият размер на приходите от предоставена услуга

 Покупка и продажба на жилищни имоти 2% от сделка 6-7 50 000 лева 6000 лева

 Продажба на търговски недвижими имоти 2% от сделка 2-3 60 000 лева 3000 лева

Отдаване под наем на жилища 50% от наемната цена 26 300 лева 3900 лева

 Отдаване под наем на офиси и търговски помещения 50% от наемната цена 10 500 лева 2500 лева

 Общо: – 47 – 15 400 лева

Забележка: Този бизнес план съдържа изчисления със средни цени, които във вашият случай може да  варират. Затова, Ви препоръчваме да направите изчисленията за своя бизнес индивидуално.

Екипът на Lead Consult разполага с юристи, с необходимите познания и опит в материята. Разгледайте пълен списък с, предлаганите от нас, услуги тук.⇽


За консултации, можете да се свържете с нас на:

☎ Телефон: + 3598 888 33 600
✉ Имейл: office@leadconsult-bg.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
LinkedIn
Instagram
Scroll to Top