Публикации

Всеки, който е имал повече от един работодател през 2010г. е задължен да подаде декларация

JGS mF CurrentEvents 300x213  Всеки, който е имал повече от един работодател през 2010г. е задължен да подаде декларацияПромените в Закона за данък върху доходите на физическите лица, които влязоха в сила от началото на 2010 г., гласят че всеки, който към 31 декември 2010 г. е имал повече от един работодател, е задължен да подаде декларация за облагане на доходите до 2 май 2011 г.

Тези граждани, които към 31 декември 2010 г. имат само един работодател, който е определил и внесъл пълния размер на годишния данък до 31 януари 2011 г. са освободени от задължението да подават декларации за облагане на доходите за изминалата година. Това означава, че ако през 2010г., даден служител е сменил своя работодател и новият не е изчислил и внесъл дължимия годишен данък, то самият служител трабвя да подадете декларация за доходите. Подаването на декларацията е задължително, независимо от факта, че получените доходи са само по трудови правоотношения.

Тази година срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица от 2010 г. изтича на 2 май 2011 г. Това е така,  тъй като 30 април е събота, а според правилото, когато последният ден от срока е неприсъствен, този ден не се брои и срокът изтича в първия  работен ден.

От НАП напомнят, че при попълване на преводни нареждания към бюджета, е необходимо да се напише точната дължима сума, кода за вид плащане (код 111213 – „Данък върху доходите на физически лица – свободни професии, граждански договори, наеми и др.” или за данъка от едноличните търговци 111215 – „Годишен и авансов данък по ЗДДФЛ на еднолични търговци”), входящия номер на данъчната декларация, ЕГН, като задължително се посочва и периода, за който се отнася плащането (1. 01. 2010 – 31. 12. 2010).

Най-лесният и достъпен начин за плащането на данъка е онлайн, като плащанията се извършват след регистрация в една от двете електронни системи за разплащане – еPay или еBg.

Декларацията за доходите и всички нейни приложения са публикувани  във формат, който позволява да бъдат попълнени електронно. А самата декларация за облагане на доходите е с баркод, която автоматично изчислява дали са дължими или надпреведени суми.

Няма коментари за този пост. Напишете първия.