Публикации

Отпадане на банковите такси за плащания към бюджета, за сметка на нова такса

901 23 8919 Coins web 150x150 Отпадане на банковите такси за плащания към бюджета, за сметка на нова таксаГражданите няма да заплащат банкови такси за плащания към бюджета. Тежестта остава за Министерството на финансите, което ще заплаща минимална такса към банките. Промяната се очаква да стане в края на месец март в големите градове, тъй като договорите между държавата и банките са подписани в началото на месец март.

Но същевременно банките са измислили една нова такса, за гражданите. За получаване на извлечения на хартиен носител за движение по кредитна карта, вече повечето банки са въвели месечна такса от 1 лв, като при някои банки тя достига и 2 лв. Първа инвестиционна банка, дава възможност за отказ от хартиено извлечение и преминаване към електронно, регистрацията за което струва 0.10 лв. Тази нова такса, е въведена с екологична цел, като към нея се присъединяват, вече почти всички от банките, опериращи на Българския пазар.

През последните месеци няколко банки въведоха или вдигнаха такси – за теглене от банкомат, преводи, теглене и внасяне на пари на каса и по сметки. Първа инвестиционна банка например от февруари вече събира от клиентите си 0.10 лв. за теглене на пари от неин банкомат. В края на миналата година пък Пощенска банка добави нова месечна такса за обслужване на разплащателна сметка по потребителски кредити, обезпечени с ипотека и жилищни кредити.