Публикации

Орязан ли е достъпа до търговския регистър или не?

100 7770 150x150 Орязан ли е достъпа до търговския регистър или не?През месец април 2011 Агенция по вписванията обяви че ще ограничава едновременния достъп до сайта до 450 потребителя в секунда. Реалността показва че се извършвали 2 000 потребителски влизания в секунда, които претоварват системата и това налага техническото ограничаване.

В съобщението е казано че след въвеждане на техническото ограничаване  времето за излизане на решения за регистрация на фирми, е сведено до 7 дни от подаването на всяко заявление, при условие че срокът за регистрация по закон е 14-дневен.

Да, определено има развитие и решенията излизат „навреме”, но какво стана със свободния достъп? На всякъде се дискутира темата за новият достъп до информационните масиви  на Търговския регистър и дали това потъпква изискванията за свободен и публичен достъп. Интересна тема!

Но той достъп бил орязан още от сега. Разликата между 2 000 и 450 потребителя в секунда е 1 550 потребителя, т.е за всички тях достъпа е еднакъв и публичен или по-скоро служебно орязан от сега?

Като се замисля всъщност не зная какво предпочитам да съм от онези 1 550, които според мен днес директно няма да могат да си проверят досието в рамките на работния  ден или да ми се забави излизането на решението с около 26 дена?  Да, определено избирам първото!

Но е принципен въпроса защо въобще трябва да сме поставени пред такъв избор?

Няма коментари за този пост. Напишете първия.